Viihtyminen ja liikkuminen Lylyisten leppoisilla laineilla

Liikuitpa kanootilla tai matkaveneellä, olipa retkeilemässä tai kalastamassa, Lylyisiin on helppoa ja mukavaa tulla nauttimaan puhtaasta kauniista luonnosta ja rauhasta. Tarvittavan varovaisuuden ja huolellisuuden ohella, kaikkien yhteisen viihtyvyyden kannalta pyydämme sekä alueen asukkaita, mökkeilijöitä että Lylyisiin vierailemaan tulijoita ottamaan huomioon sekä ympäristö että muut paikalla olijat. Tällä sivulla muutamia ohjeita ja vinkkejä jotka koskevat myös LYVO:n osakkaita. 

Tässä oikotiet:      PAIKALLISSÄÄ  •  VAARANPAIKAT  •  UPPOTUKIT  •  NOPEUSRAJOITUS  •  RANTARAUHA

Tarkka tieto vallitsevasta säästä

Pottenperin sääasema sijaitsee vesialueen kaakkoiskulmassa Isolla selällä. Klikkaa tästä (tai viereisestä kuvaruutukaappauksesta) reaaliaikaiseen ja erittäin yksityiskohtaiseen tietoon sekä web-kameraan joka on suunnattu LYVO:n sääalttiimpaan eli ”avoimimpaan” ilmansuuntaan eli Isoa selkää kohti. Asema ei tuota ennusteita, vaan  raportoi tämänhetkiset olosuhteet – ja 24 tuntia taaksepäin. Ennusteet tulee tietenkin lukea/hakea muista sääpalveluista, esimerkiksi täältä.

Sääasema on Lohjan purjehtijoiden rakentama ja ylläpitämä, ja LYVO:n osuus tässä yhteistyössä oli yksinkertainen ja puhdas ilo: annoimme luvan aseman rakentamiselle Pottenperin luodolle joka on osakaskunnan alueella. Olemme erittäin kiitollisia tästä tärkestä ja hyödyllisestä palvelusta, joka hyödyttää suuresti kaikkia Lohjanjärvellä liikkuvia.

Matalikot ja vaaranpaikat

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Lylyisillä ei ole erityisen salakavalia vedenalaisia esteitä. 

Lippukari on laaja matalikko Isolla selällä. Sitä ei ole merkitty väylä- tai estemerkein, mutta sen tunnistaa ”Järvihirviöstä” joka toisaalta valitettavasti usein houkuttaa lähelleen vaaroista tietämättömiä veneilijöitä kurjin seurauksin: matalikko on laaja ja vedenpinnan alapuolisia kiviä eli kareja on paljon. Lippukari on merkitty ajantasaisiin karttoihin ja digitaaliset karttasarjat näyttävät sen mataluuden. Lippukarin matalikolla tavataan usein kalastajia koska alue on erityisen kalaisaa.

Muslahden pohjukassa on entinen sähkölinjan tolpan jalusta, joka on merkitty pienellä musta-puna-raitaisella kartiomuotoisella poijulla, joka ei näy hämärässä eikä pimeässä. Vedenalaista jalustaa ei ole merkitty karttoihin eikä digitaalisiin karttasarjoihin, mutta alueen veden syvyydeksi on yleisesti merkitty alle metri.

Suosittelemme Lylyisten vesillä liikkujia aina tarkasti kartasta varmistamaan sijaintinsa sopivuuden alukselleen. Lohjan kaupungin ilmainen karttapalvelukin on tähän riittävän tarkka, lisäksi ilmaisia karttasovelluksia on saatavana älypuhelimiinkin.

Tähystä ja varo uppotukkeja!

Lylyisten vesialueilla, kuten Lohjanjärvellä yleisesti, on valitettavan paljon uppotukkeja jotka muodostavat todellisen ja vakavan riskitekijän.

Tukkeja on päätynyt järven pohjaan jopa pystyyn ja kellumaan vesiin sekä kymmeniä vuosia jatkuneiden uittojen myötä (päättyivät vuonna 1962) että jatkuvasti ”luonnollisella tavalla” rantaviivan ääressä kasvaneiden puiden kaatuessa veteen. Varsinkin Outamonsalmessa näkee paljon veden varaan kaatuneita puita.

Kehoitamme Lylyistenkin aluella veneileviä aina tähystämään tarkasti vedenpintaa ja varautumaan tukkiin törmäämiseen. Vaaraa aiheuttavasta uppotukista on aina ilmoitettava yleiseen hätänumeroon. Selvää lienee myös, ettei veteen pidä hypätä ilman ehdotonta varmuutta ettei sameassa vedessä piile vaaraa.

10 km/h nopeusrajoitusalue

LYVO:on kuuluvalla vesialueella, joka alkaa Karhuniemi-Niemenhaka välisestä salmesta ja joka jatkuu pohjoiseen aina Naskinsalmeen saakka, on voimassa 10 km/h nopeusrajoitus joka koskee kaikkia vesialueella liikkuvia. 

Nopeusrajoitus on merkitty selkeästi kyltein rajoitusalueen molemmissa päissä:

Nopeusrajoituksen noudattamisesta on asetettu laissa. Lisäksi terve järkikin sanoo, että nopeuden pitäminen rajoituksen mukaisena on sekä ympäristön (esimerkiksi arkojen vesilintujen) hyvinvoinnin että alueen asukkaiden viihtyvyyden kannalta tärkeää.

Nopeusrajoitus on helppo hahmottaa seuraavasti: Niemenhaasta Naskinsalmeen (eli nopeusrajoitusalueen ”läpi”) läpi ajaminen vie vähintään 10 minuuttia. Jos matkaan kulkee vähemmän aikaa, on se tapahtunut ylinopeutta ajaen.

Lohjanjärven kaikki viralliset vesiliikenteen nopeusrajoitusalueet kuvaava kartta tästä linkistä.

Rantarauhan kunnioittaminen

Pyydämme, että vesialueella liikkuvat kalastajat, veneet, vesiskootterit, soutajat, melojat ja SUP-lautailijat liikkuisivat aina kunnollisen eli kunnioittavan etäisyyden päässä yksityisistä mökkirannoista ja laitureista.

Edellä mainittu pätee myös talvella järven jäällä liikkuville, moottorikelkkoilijoista hiihtäjiin.

Ranta on aina jokaisen kiinteistön omaa pihapiiriä, jota koskevat samat lait, säädökset ja suositukset kuin maateitsekin lähestyttäessä koteja ja rakennuksia. Toivomme myös kohteliaisuutta.

Rantarauhan kunnioittamista on tietenkin sekin, ettei toisen mökkirannan tai laiturin läheisyydessä kalasteta. Hyvä nyrkkisääntö on pitää etäisyyttä vähintään 50 metriä.

Pyydyksiä kuten mertoja ei tule asettaa toisten mökkirantojen tai laitureiden läheisyyteen, eikä omia pyydyksiä toisten asettamien pyydyksien lähelle. 

Tätä sivua on päivitetty viimeksi 17.6.2021